Discografie

– ALBUMS –

Unwind
Releasedatum: 16 maart 2007
Aantal nummers: 12

Hoogste positie:
Album top 100: 1

Koop dit album: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Unwind

Op 16 maart 2007 werd het debuutalbum van Roel van Velzen, onder de artiestennaam VanVelzen uitgebracht. Het album ‘Unwind’, waar vele bekende namen in de muziekwereld aan mee hebben gewerkt, werd meteen een succes. Het kwam binnen op de eerste plaats in de Album top 100 en werd door vele recensenten geroemd. Een aantal maanden na de release is de eerste prijs dan ook binnen, een TMF Award voor ‘Beste Album’. Hiermee werden o.a. Krezip en Tiesto verslagen. In 2008 werd Unwind goud en precies een jaar daarop werd het zelfs platina, wat betekend dat het album meer dan 60.000 keer is verkocht.

Playlist
1. Unwind
2. Baby Get Higher
3. Burn
4. Waiting For The End
5. I’ll Stand Tall
6. Rise
7. Deep
8. Chasing The Sun
9. Fool For Life
10. Shine A Little Light
11. Someday
12. One Angry Dwarf (Bonustrack)
Klik hier voor de lyrics

Did you know?
- Wist je dat je als je de titeltrack Unwind, het eerste nummer op het album, terugspoelt, dan de vader van Roel hoort praten. Totdat Roel dit op de zender 3FM bekend maakte was dit nog niet ontdekt. Dit werkt alléén in een CD-speler, dus niet bij het nummer op je computer.
- Roel over het liedje Fool for life: “Twee jaar geleden zat ik in een periode waarin ik alles wilde. Het was uit met mijn vriendin, ik wilde reizen, stappen en nog veel meer. Ik vertelde dat aan een Amerikaans meisje naast wie ik aan de bar stond en zij antwoordde ‘only fools are satisfied’. Dat zette me aan het denken. Misschien wilde ik wel een fool zijn. Daaruit is het nummer Fool for Life ontstaan met daarin de zin: If only fools are satisfied, please take my sanity away.”
- Wist je dat er 3 covers op Unwind staan? De liedjes Baby get higher, Burn en One angry dwarf zijn namelijk niet van Roel zelf, maar respectievelijk van David Sneddon, Shanon Noll en de Ben Folds Five.

 


Take Me In
Releasedatum: 15 mei 2009
Aantal nummers: 9

Hoogste positie:
Album top 100: 8
Koop dit album: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Take Me In

‘Take me in’ is het tweede album van VanVelzen en is samen met het album Hear Me Out onderdeel van een 2-delig album. Op Take Me In staan vooral zomerse up-tempo nummers en het tweede deel Hear Me Out bevat wat rustigere nummers. Er is besloten om er een 2-delig album van te maken, omdat VanVelzen zich het jaar voor de release vooral bezig hield met zijn tour in Duitsland. Bij release van het tweede deel kwam een DVD met de live-registratie van het optreden in Paradiso. Take Me In kwam binnen op nummer 8 in de Album top 100, daar waar het debuutalbum Unwind op nummer 1 binnen kwam.

Playlist
1. Take me in
2. Love song
3. Follow me/ Follow you
4. On my way
5. Right this time
6. Truth of the matter
7. Dream with me
8. Broken tonight
9. Stay a little longer
Klik hier voor de lyrics

Did you know?
- Het nummer “Dream With Me” is ontstaan uit een regel die de vader van Roel (Kor van Velzen) ergens had opgeschreven, “I can see you through the curtains of time”. Roel sprak deze zin enorm aan en samen met zijn vader en Sander (Rozenboom) is dit nummer afgeschreven. De zin van zijn vader is nogsteeds Roels favoriet van dit album.
- Tegen de tijd dat ze klaar waren met het schrijven van “Stay A Little Longer” was het ‘s avonds heel laat. Ze waren bij JP Hoekstra thuis en om de nieuwe buren niet wakker te maken kropen ze samen dicht bij de microfoon met twee gitaren, met Roels net ontdekte falsetto stem. De eerste take is nooit meer aangepast en dat is hoe je ‘m op het album hoort.

 


Hear Me Out
Releasedatum: 4 september 2009
Aantal nummers: 9

Hoogste positie:
Album top 100: 9
Koop dit album: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Hear Me Out

Hear me out is het derde album van VanVelzen en is het tweede deel van het tweeluik Take me in/ Hear me out. Op dit album staan 9 nummers, welke onder de categorie ‘rustigere nummers’ kunnen worden geplaatst. Behalve de verzamelnaam Take me in/ Hear me out is er nog een link tussen de albums. Op het album Take me in staat namelijk het nummer Broken tonight, waar op dit album een remix van Armin van Buuren staat van het nummer. Deze laatste werd in oktober 2009 uitgebracht als single. Naast een cd zit er ook een dvd bij. Op deze dvd staat een registratie van het concert in Paradiso, die in 2007 werd gehouden tijdens de Unwind-tour.

Playlist
1. I’m here
2. Crawl
3. When summer ends
4. Was it worth it?
5. Anything is possible
6. Other side of me
7. Bigger heart
8. Hear me out
9. Secret bonus track: Broken tonight (Armin van Buuren remix)
Klik hier voor de lyrics

Did you know?
- Van het hele dubbelalbum Take Me In & Hear Me Out is Take Me In de éérste albumtrack en Hear Me out de allerlaatste.
- Anything Is Possible is net als Right This Time (op Take Me In) ontstaan bij de espresso sessions. Roel had net een nieuw espresso-apparaat en deze werd uitgebreid getest bij de schrijfsessie met Peter Kvint in Nederland.

 


Chasing The Sun
Releasedatum: 4 november 2010
Aantal nummers: 16

Hoogste positie:
BE Ultratop100: 79
Koop dit album: iTunes

Meer info over Chasing The Sun

Chasing The Sun is een compilatie album dat eigenlijk speciaal voor België is gemaakt, maar ook in Nederland te krijgen is. Op de cd staan 14 VV-tracks die al op de vorige albums stonden plus als bonus een track met Armin van Buuren (Broken Tonight) en een track in samenwerking met de Belgische Regi (Next To Nothing).

Playlist
1. Take me in
2. Baby get higher
3. Burn
4. On my way
5. Follow me / Follow you
6. Love song
7. I’ll stand tall
8. Rise
9. Deep
10. When summer ends
11. Bigger heart
12. Other side of me
13. Chasing the sun
14. Shine a little light
15. Broken tonight (ft. Armin van Buuren) (Bonustrack)
16. Next to nothing (ft. Regi) (Bonustrack)
Klik hier voor de lyrics

Did you know?
- Het album is een compilatie CD, alle nummers die er opstaan zijn al eerder uitgebracht op een van de vorige albums of op het album van Armin van Buuren of Regi.

 


The Rush Of Life
Releasedatum: 27 april 2012
Aantal nummers: 13

Hoogste positie:
Album top 100: 4
Koop dit album: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over The Rush Of Life

The Rush Of Life is het vierde en meest autobiografische VanVelzen album tot nu toe.

Playlist
1. Sing Sing Sing
2. The Rush of Life
3. Fight This Feeling
4. Cross Your Heart
5. Too Good to Lose
6. Wrecking Ball
7. She Breathes Love
8. Making Memories
9. She Brings Me Out
10. If You Were Leaving
11. The Proof
12. You Should Know
13. Sing Sing Sing (Reprise)
Klik hier voor de lyrics

Did you know?
- Bij het openingsnummer Sing Sing Sing heeft vader Kor van Velzen een rol in de brug. Terwijl VV bezig was met het opnemen en Kor toevallig een kijkje kwam nemen in de studio vielen de puzzelstukjes in elkaar: een liedje over Roels liefde voor muziek, the Beatles en zijn vader. Logisch dat Kor een stuk mee zou zingen!
- The Rush Of Life is het meest autobiografische album van VanVelzen tot nu toe. In tegenstelling tot bij andere albums heeft Roel geen filters meer toegevoegd en maakte het hem nu niet uit wat anderen ervan zouden denken.
- Het nummer You Should Know is geschreven samen met Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid). Toen ze er achterkwamen dat ze beide vader zouden worden van een zoon hebben ze samen dit nummer geschreven voor hun toen nog ongeboren zoons.
- Cross Your Heart is het enige nummer waaraan VanVelzen niet zelf heeft meegeschreven.


– Singles –

Baby Get Higher
Releasedatum: 26 september 2006

Hoogste positie:
Top 40: 17
Single top 100: 26
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Baby Get Higher

Baby Get Higher is de eerste single van VanVelzen. Het nummer werd voor het eerst gedraaid bij het 3FM programma van Eddy Zoëy, waarna het binnen de kortste keren werd overgenomen door andere radiostations. Baby Get Higher werd megahit op 3FM en Roel won met Baby Get Higher de Schaal van Rigter (het meest gedraaide nummer in dat jaar, op 3FM).
Overigens is Baby Get Higher niet oorspronkelijk van VanVelzen, maar een cover van David Sneddon. Baby Get Higher is ook de eerste internationale hit van VanVelzen, het nummer werd namelijk een radiohit in Duitsland en is inmiddels ook vaak gedraaid in België.

Playlist
01. Baby Get Higher
02. I’ll Stand Tall
Klik hier voor de videoclip

 

Burn
Releasedatum: 22 december 2006

Hoogste positie:
Top 40: 7
Single top 100: 14
Alarmschijf bij 538
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Burn

Burn is de tweede single van VanVelzen, net als Baby get higher is ook deze single in Duitsland en België uitgekomen. Burn werd op Radio 538 alarmschijf en zou VV’s eerste top 10 hit worden. De videoclip is opgenomen in de etalage van de Amsterdamse Bijenkorf. Ook dit nummer is oorspronkelijk niet van VV, maar van de zanger Shannon Noll.

Playlist
01. Burn
02. Burn (Acoustic)
Klik hier voor de videoclip

 

Deep
Releasedatum: 25 mei 2007

Hoogste positie:
Top 40: 17
Single top 100: 42
Alarmschijf bij 538
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Deep

Deep is de derde single van Unwind. Als extraatje voor de fans die de single kopen staan er op het schijfje 10 exclusieve persfoto’s gemaakt door Stephanie Pistels en twee live-video’s opgenomen tijdens een concert van VV op Eurosonic.

Playlist
01. Deep
02. Baby Get Higher (Live at Eurosonic)
03. Chasing The Sun (Live at Eurosonic)
04. 10 exclusive pictures
Klik hier voor de videoclip

 

Shine (A Little Light)
Releasedatum: 5 oktober 2007

Hoogste positie:
Tipparade: 6
Single top 100: 72
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Shine A Little Light

Shine A Little Light wordt meestal afgekort als ‘Shine’. Shine is hiermee de vierde single van het album Unwind. De videoclip van Shine is een live optreden van VanVelzen op Beatstad 2007. Op de playlist staat als extra het nummer I’ll Stand Tall (live) wat ook opgenomen is op Beatstad ’07.

Playlist
01. Shine A Little Light
02. Shine A Little Light (Live @ Beatstad)
03. I’ll Stand Tall (Live @ Beatstad)
04. Shine a little light (Videoclip)
Klik hier voor de videoclip

 

When Summer Ends
Releasedatum: 19 januari 2008

Hoogste positie:
Top 40: 6
Single top 100: 6
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over When Summer Ends

When Summer Ends is de vijfde VanVelzen single en daarmee de eerste die niet op het debuut-album Unwind staat. Later verscheen deze song wel op het album Hear Me Out. When Summer Ends is geschreven in samenwerking met John Ewbank en functioneert als titeltrack voor de film Zomerhitte. Roel kreeg om inspiratie op te doen voor dit nummer een eerste versie van de film Zomerhitte te zien en vanuit zijn eerste idee (de eerste zin, Ever since I met you, I’ve been waiting for the snow to fall) is het samen met John nummer in een half uur geschreven.
Playlist
01. When Summer Ends
02. It Feels Like
Klik hier voor de videoclip

 

On My Way
Releasedatum: 15 januari 2009

Hoogste positie:
Top 40: 29
Single top 100: 11
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over On My Way

De release van VanVelzen’s zesde single, On My Way heeft op 4 dagen na een jaar op zich laten wachten. Door de vele promo’s in Duitsland had VV in 2008 weinig tijd om nieuwe singles uit te brengen waardoor er op When Summer Ends na niks uit kwam. In januari 2009 bracht hij hier verandering in door de single On My Way uit te brengen, waar niet veel later een zevende single en een album op volgde.

Playlist
01. On My Way
02. Rise (Live @ Paradiso)
03. Rise (Live @ Paradiso – video)
04. Making of On My Way (video)
Klik hier voor de videoclip

 

Love Song
Releasedatum: 20 april 2009

Hoogste positie:
Top 40: 20
Single top 100: 9
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Love Song

Love Song is de tweede single van het album Take Me In. De single werd voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd tijdens de radio-uitzending van Giel. Voor de videoclip werd via de netwerksite Hyves gezocht naar dames die wilde meespelen. Hiervoor zijn er uiteindelijk 30 geselecteerd.
Playlist
01. Love Song
02. Love Song (Instrumental)
Klik hier voor de videoclip

 

Other Side Of Me
Releasedatum: 4 september 2009

Hoogste positie:
Tipparade: 4
Single top 100: 8
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Other Side Of Me

Other Side Of Me is de eerste single van het album Hear Me Out. Het is de eerste single van VanVelzen die door Roel via twitter werd aangekondigd. Een dag later werd het nummer al gedraaid op de radiozender 3FM.

Playlist
01. Other Side Of Me
02. Hear Me Out

Van Other Side Of Me is er nooit een videoclip uitgekomen.

 

Broken Tonight (ft. Armin van Buuren)
Releasedatum: 23 oktober 2009

Hoogste positie:
Top 40: 33
Single top 100: 63
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Broken Tonight

Broken Tonight is de 9de single van VanVelzen en de tweede single die afkomstig is van het album Hear Me Out. Het is de eerste single die in samenwerking is met een andere artiest, Armin van Buuren. Nadat het nummer 2 keer live tijdens de TMF Awards en Dance Valley werd uitgevoerd werd besloten om de single uit te brengen. Broken Tonight is uitgebracht onder het label van Armin van Buuren, Armanda.

Playlist
01. Broken Tonight (Radio Edit)
02. Broken Tonight (Orginal Mix)
03. Broken Tonight (Dub mix)
Klik hier voor de videoclip

 

Take Me In
Releasedatum: 14 september 2010

Hoogste positie:
Ultra top 50: tip 43
Single top 100: 68
Top 40: 25
Alarmschijf bij 538
(BE) tipparade: tip 9
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Take Me In

Take Me In is de eerste VanVelzen single die in principe alleen in België uit zou komen. Omdat het nummer terug over gewaaid was naar Nederland is het later ook in NL uitgebracht.

Playlist
01. Take Me In
02. Chasing The Sun (Paradiso Live)
Klik hier voor de videoclip

 

Follow Me/Follow You (BE)
Releasedatum: 11 april 2011

Hoogste positie:
-
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Follow Me/Follow You

De single Follow Me/Follow You is alleen in België uitgebracht.

Playlist
01. Follow Me/Follow You
02. Chasing The Sun (Paradiso Live)

 

Too Good To LoseToo Good To Lose
Releasedatum: 13 mei 2011

Hoogste positie:
Tipparade: 2
Single top 100: 45
(BE) tipparade: 42
Koop deze single: iTunes | VanVelzenMusic.com

Meer info over Too Good To Lose

De single Too Good To Lose is de eerste single van het nieuwe VanVelzen-album. De single zal ook fysiek uitkomen in de Free Record Shop. Iets wat bijzonder is omdat de FRS al 3 jaar geen nieuwe fysieke singles meer inkoopt.

Playlist
01. Too Good To Lose
02. Burn (Live + acoustic)
03. Too Good To Lose (video)
04. Burn (Live + acoustic video)
Klik hier voor de videoclip

 

The Rush of Life
Releasedatum: 10 februari 2012

Hoogste positie:
Top 40: 26
iTunes top 100: 13
Koop deze single: iTunes

Meer info over The Rush Of Life

The Rush Of Life is de tweede single dat uitkwam van het, toen nog onuitgebrachte, gelijknamige album The Rush of Life. Naast een ‘normale’ fysieke single werd deze single zelfs uitgebracht op een 7″ vinyl versie.

Playlist
01. The Rush of Life
02. Too Good To Lose (live & acoustic at 3FM)
Klik hier voor de videoclip

 

Cross Your Heart
Releasedatum: 2 juni 2012

Hoogste positie:
Single Top 100: 50
Tipparade: 5
Koop deze single: iTunes

Meer info over Cross Your Heart

Cross Your Heart is de derde single die uitkwam van het album The Rush Of Life. De clip van het nummer is opgenomen in en op het hoogste gebouw van Nederland: het Nationale Nederlanden gebouw in Rotterdam.

Klik hier voor de videoclip

 

Sing Sing Sing
Releasedatum: 29 oktober 2012

Hoogste positie:
Top 40: 31
Single top 100: 38
Koop deze single: iTunes

Meer info over Sing Sing Sing

Sing Sing Sing is een nummer wat Roel schreef over zijn liefde voor muziek en hoe zijn vader daar een belangrijk deel in heeft uitgemaakt. Toen ze dit nummer aan het opnemen waren in de studio kwam Kor (van Velzen) toevallig op bezoek om te kijken hoe het ging, en toen vielen de puzzelstukjes in elkaar: natuurlijk moest Kor ook een stukje meezingen! Kor is te horen in de bridge, waar Roel hem ‘net als vroeger’ nazingt met een drietal titels van liedjes van The Beatles. Ook in de videoclip speelt Kor een grote rol.

Klik hier voor de videoclip

 

The Blessed Days
Releasedatum: 1 november 2013

Hoogste positie:
Tipparade: 5
Koop deze single: iTunes

Meer info over The Blessed Days

The Blessed Days is na When Summer Ends de tweede soundtrack die VV schreef voor een film, dit keer voor de Nederlandse film SOOF. Het nummer The Blessed Days werd voor het eerst live gespeeld in de reprise van de The Rush Of Life-theatertour.

Klik hier voor de videoclip

 

Call It Luck
Releasedatum: 17 februari 2015

Hoogste positie:
Tipparade: 17
Koop deze single: iTunes
Beluister deze single: Spotify

Meer info over Call It Luck

Call It Luck is geschreven naar aanleiding van de reis die VV naar Congo maakte ism Masterpeace. De Afrikaanse vibe is letterlijk te horen in de single want het Congolese koor de Hibby GB’s zingen erop mee.

Klik hier voor de videoclip


– DVD’s –


Paradiso Live
Releasedatum: 4 september 2009
Aantal nummers: 12
Koop deze DVD: VanVelzenMusic.com | iTunes (MP3 only)

Meer info over Paradiso Live

De DVD van het een-na-laatste concert van eerste clubtour van VanVelzen, de ‘Unwind tour’, opgenomen in Paradiso op 30 september 2007.

Playlist
1. Chasing The Sun
2. One Angry Dwarf
3. It Feels Like
4. Burn
5. Waiting For The End
6. Baby Get Higher
7. Someday
8. When Summer Ends
9. Police-medley
10. Deep
11. Shine A Little Light
12. Rise
13. Unwind
14. Fool For Life
15. I’ll Stand Tall

 


Hear Me Out (in het theater)
Releasedatum: 15 juli 2011
Aantal nummers: 20Koop deze DVD: VanVelzenMusic.com

Meer info over Hear Me Out (in het theater)

Het is de eerste keer dat VanVelzen de Nederlandse theaters aandoet als hij met de Hear Me Out-tour begint, maar het lijkt alsof hij het al jaren doet. De Hear Me Out tour was een groot succes en het beviel VV zo goed in het theater dat hij twee jaar later terugkwam met een nieuwe tour van het nieuwe album, The Rush Of Life, welke zelfs een reprise kreeg. De Hear Me Out Tour-DVD is opgenomen in Apeldoorn (Schouwburg Orpheus), Tilburg (Schouwburg Tilburg) en Amsterdam (Carré). Op de DVD zijn achter-de-schermen-extra’s te zien en reacties van het publiek.

Playlist
1. ‘To Be Or Not To Be…’
2. Shine A Little Light On Me
3. ‘Drummer Worden’
4. Bigger Heart
5. ‘Bladmuziek’
6. When Summer Ends
7. Right This Time
8. ‘The Voice Of…’
9. Chasing The Sun
10. Take Me In
11. ‘Een Nieuwe Videoclip’
12. Deep
13. Rise
14. Burn
15. ‘Pianoman’
16. Unwind
17. Follow Me / Follow You
18. Love Song
19. Hear Me Out
20. Baby Get Higher
Extra’s
Achter De Schermen In Carré
Reacties In De Foyer
Was It Worth It?
Deep – Videoclip Door Publiek
Too Good To Lose – Videoclip