Biografie

Hoe het begon.
Op het Christelijk Lyceum Delft zat VanVelzen al in schoolbandjes. Hij componeerde de jaarlijkse kerstmusical. In zijn studietijd in Rotterdam kwam de nadruk nog meer op muziek te liggen. Met zijn studentenband the Goldfish won hij in 1999 de Heineken Student Music Award. Tussen 2002 en 2005 maakte VanVelzen deel uit van improvisatie theatergroep Op Sterk Water. Hiermee trad hij onder andere twee keer op het Lowlandsfestival op. Tijdens zijn studie Communicatie Creatief aan de Ichthus hogeschool in Rotterdam sloot VanVelzen zich aan bij Crazy Pianos. Tijdens een optreden in het GelreDome ontmoette hij zijn huidige manager, Ruud H.Vinke. VanVelzen werd begin 2005 opgemerkt door de Nederlandse producers Holger Schwedt, Nando Eweg en John Ewbank. Ze besloten te gaan werken aan een album. De eerste single, het nummer Baby Get Higher werd bij de release in september 2006 meteen uitgeroepen tot “3FM Megahit” en behaalde de zeventiende plaats in de Nederlandse Top 40.

De wereld van VanVelzen!
Een platina debuutalbum. Een Gouden opvolger. Acht succesvolle singles. Vier schitterende awards. Duizenden uitzinnige fans in Nederland en daarbuiten. Welkom in de wereld van VanVelzen! Zanger/pianist VanVelzen (1978) beweegt iedereen met z’n muziek én z’n performance. Vanaf de release van de hit ‘Baby Get Higher‘ eind 2006, verovert hij muzikale harten overal in het land. Inmiddels is dit enthousiasme ook overgewaaid naar België en Duitsland, waar VanVelzen’s populariteit gestaag groeit. Want, zoals VanVelzen het zegt: “Mijn muziek is net als Vlaanderen: puur, ongecompliceerd, recht-toe-recht-aan, echt, dapper en zonder franjes”. In 2009 verschijnt het dubbelalbum ‘Take Me In & Hear Me Out’.

2006: Baby Get Higher and higher
Nederland maakt kennis met VanVelzen als de muzikale improvisator in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Deze optredens, samen met het succes van de eerste single ‘Baby Get Higher’, zorgen voor een stroomversnelling: “Het is lastig te bevatten, het leek wel of binnen drie maanden bijna iedereen wist wie ik was”. Dat klopt. ‘Baby Get Higher’ staat wekenlang in de hitlijsten en wint de 3FM Schaal van Rigter voor de meest gedraaide single van 2006. VanVelzen zelf krijgt de 3FM Award voor Beste Nieuwkomer. En dan begint het pas echt…
Bekijk hier een filmpje met alle DWDD fragmenten van 2006 en 2007.

2007: #1 album Unwind
In maart 2007 verschijnt VanVelzen’s debuutalbum ‘Unwind’. De plaat komt binnen op nummer 1 in de hitlijsten. De twaalf tracks op het album zijn geschreven door VanVelzen, samen met nationale componisten (Bas Kennis, John Ewbank) en internationale componisten (Andreas Johnson, Franzel, Lacy & Kates). Bovendien geven vele bekende muzikanten acte-de-presance. Het succesvolle debuut wordt in oktober door het Nederlandse publiek bekroond met de TMF Award voor Beste Album en in februari 2008 volgt een Gouden Plaat voor meer dan 30.000 verkochte albums. In januari 2009 wordt het album bekroond met Platina. Het album levert nog drie singles op in 2007. ‘Burn’, die voor het album uitging, is direct een hit. Nog voor ‘ie in de winkel ligt, bombardeert Radio 538 ‘m tot Alarmschijf en de song reikt tot nummer 6 in de Mega top 50. Ook de derde single, het zomerse ‘Deep’, wordt Alarmschijf. De vierde is ‘Shine a Little Light’. Deze stevigere song luidt de herfst in op alle radiozenders.

2008: Beste Liveact
In de laatste maanden van 2007 staat VanVelzen met band na een fantastische festivalzomer op de beste poppodia van Nederland. Deze spectaculaire clubtour is een showcase voor zijn album ‘Unwind’. Dankzij de enthousiaste manier van optreden en vernieuwende livepresentatie, zijn de reacties lovend! En die reacties klinken door wanneer VanVelzen in april 2008 zijn vierde award in ontvangst neemt: de 3FM Award voor Beste Liveact 2008! VanVelzen: “Dit is de mooiste award voor mij omdat ik me op het podium helemaal in mijn element voel!”
De podiumkracht van VanVelzen wordt nog extra onderstreept als supportact voor sterren als Kelly Clarkson en BonJovi en met overweldigende optredens tijdens Zand! en Concert at Sea. Daarnaast zet VanVelzen als Ambassadeur van de Vrijheid het publiek in vier steden volledig op z’n kop tijdens Bevrijdingsdag 2008.Ook is er een nieuwe single in 2008: ‘When Summer Ends’. Deze bijzondere ballade is geschreven door VanVelzen en John Ewbank als titelsong voor de bioscoopfilm ‘Zomerhitte’. Regisseur Monique van de Ven is lovend over het nummer en over VanVelzen. Ze regisseert ook met veel plezier de bijbehorende videoclip. Met een 6de plaats in de hitlijsten is het de tweede top 10 notering voor VanVelzen.

België en Duitsland in 2008

Najaar 2008 verschijnt ‘Baby Get Higher’ in België in Duitsland. Bij de Oosterburen is de single goed voor een dikke chartnotering en ook het album ‘Unwind’ doet het er goed. VanVelzen tourt geregeld in Duitsland, onder andere in het kielzog van de band Reamonn. In België wordt het nummer opgepakt door Q-Music en ook zenders als MNM volgen snel. Aan het einde van het jaar heeft ‘Baby Get Higher’ een stevige positie ingenomen in de Q-Music Millennium Top 1000. Dat belooft wat!2009: On His Way
In januari 2009 komt de single ‘On My Way’ uit. Het nummer komt binnen op plaats 16 in de SinglesTop100 en is de eerste single van het tweede album ‘Take Me In & Hear Me Out’. De volgende single van het album, Love Song, scoort een 9de plaats in de SinglesTop100. Ook de bijbehorende videoclip, met daarin 30 hyvesvriendinnen van VanVelzen, is een hit op YouTube.Voor het nieuwe album pakt VanVelzen flink uit: het is een dubbelalbum dat in twee delen verschijnt. Het stevig klinkende ‘Take Me In’ verschijnt in mei, het rustigere ‘Hear Me Out’ in september, inclusief de bonus DVD ‘Paradiso Live’. De eerste single van ‘Hear Me Out’ is de ingetogen ballade ‘Other Side of Me’ die mede door het vernieuwende geluid goed wordt ontvangen.
De volle festivalzomer, met o.a. Concert at Sea, Zand! en Beatstad op herhaling, brengt VanVelzen zelfs op Dance Valley, waar hij samen met DJ Armin van Buuren de song ‘Broken Tonight’ speelt. In het najaar volgt de ‘Take Me In Tour’, een clubtour langs toppodia met het nieuwe album.
De eerste single over de Duitse grens, ‘Baby Get Higher’, is goed voor een dikke chartnotering daar en ook het album ‘Unwind’ doet het er goed. VanVelzen tourt geregeld in Duitsland, onder andere in het kielzog van de band Reamonn. En na een aantal radio- en tvoptredens in België, verwelkomen ook onze zuiderburen VanVelzen met open armen. Vanaf 2009 is VanVelzen dus niet alleen een Nederlandse topact, maar is ‘ie ook lekker onderweg over de grens.

België in 2009

In het voorjaar van 2009 komt die belofte met de tweede single ‘Burn’. Deze ballad van de eerste plaat ‘Unwind’ geniet veel aandacht in de Vlaamse media. Het is de opmaat voor de lancering van het album. Wanneer VanVelzen, gewapend met het album onder de arm, langs radio- en tvstations trekt, zijn de Vlamingen direct enthousiast. In de zomer speelt VanVelzen intieme sets voor de Q-Beach House Sunset Concerts en stapt hij met de hele band op het podium in Sint-Niklaas voor VTM Hit the Road. In Holland verschijnt ondertussen het tweede album ‘Take Me In & Hear Me Out’. De tweede single van dat album, ‘Love Song’, scoort een 9de plaats in de SinglesTop100. Ook in Vlaanderen is ‘Love Song’ een forse hit. Het nummer krijgt bijzonder veel aandacht, van Radio 2 tot VTM. En de bijbehorende videoclip, met daarin 30 Hyvesvriendinnen van VanVelzen, is een hit op YouTube en televisie.Met ‘Love Song’ is VanVelzen in alle Vlaamse studio’s meer dan welkom. Zo speelt hij een bijzondere Anne Showcase, zit ‘ie bij Wim Oosterlinck op Q-Music, trekt door de straten van Antwerpen met Wango Tango op GUNKtv en presenteert VanVelzen spontaan een hilarische uitzending mee van The Big Live op JimTV.

De vrolijke song komt op nummer 25 in de charts en blijft maar liefst 16 weken in de lijst staan, tot ver in het nieuwe jaar.2010: the voice of VanVelzen
Bekijk hier het door VanVelzenFans.nl samengestelde foto-overzicht van 2010.
Het jaar start in ‘Ahoy Rotterdam. Tijdens ‘Vrienden van Amstel Live’ presenteert VanVelzen zijn eigen blok ‘Helden van Amstel’ waarin hij nummers van Queen ten gehore brengt. ‘Helden van Amstel’ gaat vervolgens als reizend circus door het land.Ook is er succes in België. De single ‘Take Me In’ is de aftrap voor de lancering van het Belgische album ‘Chasing the Sun’. Van Q Music krijgt hij zelfs zijn eigen radiotijd met ‘VanVelzen Vrijdag’.
In 2010 leert Nederland VanVelzen tevens kennen als de gedreven en oprechte coach in het succesvolle televisieprogramma ‘The Voice of Holland’, een talentenjacht waar VanVelzen zijn creatieve stempel op drukt. Producent John de Mol noemde hem ‘de ontdekking van The Voice’. Bovendien wint VanVelzen het programma als coach van Ben Saunders.

België in 2010

Het jaar begint goed wanneer VanVelzen’s ‘Love Song’ een plaats krijgt op het eerste Belgische compilatie album van vtmKzoom. Daarna speelt hij ook nog een miniconcert voor MNM live vanuit een speciaal gebouwde studio in Amsterdam tijdens de Nederlandse Koninginnedag op 30 april.In de volle festivalzomer van 2009 stond VanVelzen op het festival Dance Valley, waar hij samen met DJ Armin van Buuren de dancesong ‘Broken Tonight’ speelde, tevens op single uitgebracht. In België is er na een vrolijke kennismaking een zelfde toffe samenwerking met Regi van Milk Inc. Het nummer ‘Next To Nothing’ verschijnt in juni op Regi’s succesvolle album ‘Registrated 2′.En terwijl VanVelzen druk bezig is met de voorbereidingen voor zijn eerste theatertour, verschijnt in België zijn nieuwe single ‘Take Me In’. Een bijzondere single, want het nummer is exclusief voor België uitgebracht en verscheen dus ook in Nederland niet eerder in deze vorm.

Later dit jaar verschijnt er ook een nieuw album in België van VanVelzen. Reken maar dat als VanVelzen jouw muzikale hart nog niet veroverd heeft, hij dat dit najaar absoluut doet!2011: Gouden Harp
Bekijk hier het door VanVelzenFans.nl samengestelde foto-overzicht van 2011.
Het jaar kan niet beter beginnen! In de eerste minuten van het nieuwe jaar trouwt VanVelzen met zijn jeugdliefde Marloes.Tijdens zijn eerste theatertour, ‘Hear Me Out’, bewijst VanVelzen zijn kracht wanneer de tour in een mum van tijd uitverkoopt. Van Het Nieuwe Luxor tot Koninklijk Theater Carré’ laat VanVelzen zien dat hij naast muzikant ook een gevatte gastheer is, die op ontwapenende wijze de verhalen achter zijn liedjes vertelt.
En of een uitverkocht Carré nog geen hoogtepunt is, ontvangt VanVelzen in maart een Gouden Harp, een prachtige bekroning op zeven jaar werk. VanVelzen: “De Gouden Harp is een ouvreprijs namens de industrie, maar ik ben eigenlijk pas net lekker op stoom!”
Hoe lekker VanVelzen op stoom is zie je onder andere op 4 juni, wanneer hij zijn eerste soloconcert presenteert in de Heineken Music Hall: VanVelzen Live Live! Een speciale avond als Live Live! wil je niet missen, want het podium is de échte Wereld van VanVelzen. Of zoals VanVelzen het zelf zegt: “Ik ben bedoeld om op het podium te staan!”.

2012: The Rush Of Life
Bekijk hier het door VanVelzenFans.nl samengestelde foto-overzicht van 2012.
Hoe lekker VanVelzen op stoom is hoor je in 2012 in de vorm van zijn derde studioalbum: ‘The Rush Of Life’. De twaalf songs, zijn meest persoonlijke ooit, hebben allemaal een ander geluid. Van beat tot ballade, VanVelzen vertelt in de nummers over zijn bijzondere leven als artiest. Over het album zelf Twittert hij: ‘Het beste album wat ik tot nu toe heb gemaakt.’
VanVelzen is met ‘The Rush Of Life’ deze zomer te horen en zien op festivals als Concert At Sea, Zand, Beatstad en het RTL Viert de Zomer Concert. Vanaf het najaar trekken VanVelzen en band met een nieuwe theatervoorstelling ‘The Rush Of Life’ door het hele land.
Mocht je daar allemaal niet op kunnen wachten, loop dan eens binnen bij Madame Tussauds Amsterdam, waar VanVelzen sinds begin 2012 vereeuwigd is als wassenbeeld.

Geboren voor het podium
Sinds het eerste succes van VanVelzen in 2006 is er behoorlijk wat veranderd: “Er komt een hoop bij kijken, maar uiteindelijk gaat het om de muziek.” En juist de muziek en de performance van VanVelzen werken zo aanstekelijk. Het publiek weet VanVelzen dan ook overal te vinden, in de platenzaak, op het internet. Maar om de echte VanVelzen te ontdekken, moet je ‘m in actie zien op het podium, want dat is de ware wereld van VanVelzen. Of zoals VanVelzen het zelf zegt: “Live kom ik het best tot mijn recht, ik ben bedoeld om op het podium te staan!”